Vald till Årets Stockholmsbyggnad

Som en av de tio finalisterna valdes Kobran till Årets Stockholmsbyggnad, enligt juryns följande utlåtande: ”Ett vågat hus som med välskräddad elegans och enkelhet erbjuder små lägenheter med stora gemensamma kvaliteter i en grön takterrass. Den svarta fasaden är här sällsynt lyckad och lockar med ett svagt silverstrecksglimmer fram djupverkan i den äldre tegelbyggnaden mitt emot”.

Projektet - Kobran
Projektet

Projektet omfattade 55 st ytsmarta lägenheter.

Utformning

Arkitekt: Wingårdhs med team Pelle Glembrandt, Mikael Andersson, Per Aase & Leif Ödman.

I den gamla LM-staden invid Tellusborgsvägen i Stockholm uppfördes BRF Kobran Telefonplan. I huset finns 55 smarta, välplanerade lägenheter fyllda av funktion på ett  mindre antal kvadratmeter. Huset i gråsvart puts har en kritstrecksrandig ”kostym” och består till största delen av kompakta 2 rums lägenheter om cirka 40 kvadratmeter.

På Kobrans tak finns ”innergården”  i form av en gemensam takaltan. I Kobrans entré hänger konstverket ”Tvålflingan” av Karin Lundgren-Tallinger. Konstverket är skapat med inspiration av kvarterets historia med en tvättmedelsfabrik.

Huset planerades med höga miljöambitioner. Efter att ha varit i bruk några år, kan det nu konstateras att huset konsumerar mindre än 30 kWh per kvadratmeter och år, det vill säga under gränsvärdet för passivhus.